HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Κατασκευάζοντας ένα Μεσογειακό Θαλασσινό Δημόσιο Ενυδρείο ΙΙΙ

Ένα άρθρο του Αντρέα Ηλιόπουλου

 Τα ενυδρεία θα μπορούν να φιλοξενούν περίπου τα παρακάτω είδη:

 Thalassoma pavo, Centrolabrus trutta***, Symphodus rostratus, Chromis chromis, Diplodus vulgaris, Mullus surmuletus, Psetta maxima, Diplodus sargus sargus, Boops boops, Serranus cabrilla, Diplodus puntazzo, Oblada melanura, Symphodus ocellatus**, Pargus auriga, Lithognathus mormyrus, Dicentrarchus labrax, Labrus bergylta, Sparisoma cretense, Anthias anthias, Sargocentron rubrum*, Symphodus melanocercus****, Siganus luridus, S. rivulatus, Gobius niger, Apogon imberbis, Spondyliosoma cantharus, Trachinus draco, Muraena helena, Zeus faber, Capros aper, Lophius piscatorius, L. budegassa, Callionymus pusillus, C. lyra, Gobius bucchini, Scorpaena notata, Sygnathus abaster, Parablennius tentacularis, Apogonichthyoides nigripinnis, Carcharinus melanopterus, Scyliorhinus stellaris, Balistes carolinensis, Echeneis naucrates, Sarpa salpa, Thalassoma pavo, Tripterygion melanurus, T. tripteronotus, Aidablennius sphynx, Umbrina cirrosa, Gobius paganelus, Parablennius sanguinolentus, P. gattorugine, Parapristipoma octolineatum, Abudefduf saxatilis, Gouania wildenowi**, Enchelycore anatina κλπ.

 (* Lessepsian migrants, **Ενδημικό είδος, ***Πολύ σπάνιο είδος, ****Χειλού καθαριστής της Μεσογείου)

Οι «φάτσες» των ενυδρείων είναι επενδεδυμένες με χτιστή πέτρα και «βλέπουν» στο διάδρομο που έχει κατασκευαστεί σαν υπόγεια πέτρινη σήραγγα.

Φυσικά θα πρέπει να κάνω πολύ έρευνα ακόμη, για να ξεκαθαρίσω εντελώς αυτό το λεπτό θέμα και πολλά θα αλλάξουν πιθανόν στην πορεία, καθώς συγκεντρώνω όλο και περισσότερα δεδομένα μέρα με τη μέρα.

Σχεδιάζω και δοκιμάζω ειδικές παγίδες για σύλληψη άγριων δειγμάτων, που θεωρώ πως για να γίνει η συλλογή τους θα είναι πολύτιμη η βοήθεια των μελών – δυτών του Ναυτικού, Οικολογικού και Πολιτιστικού Ομίλου του όρμου του Κινίου (Ν.Ο.Π.Ο.Κ. για συντομία), των ντόπιων ψαράδων και άλλων λάτρεων της υποθαλάσσιας ζωής.

Για κάποια από αυτά τα είδη θα πρέπει να έλθω σε επαφή – σε κάποιες λίγες περιπτώσεις – με εισαγωγείς ζωντανών ψαριών, αλλά επί το πλείστον με άλλα Δημόσια Ενυδρεία και Ερευνητικά Ινστιτούτα, για να αποκτηθούν τα ζωντανά δείγματα, μιας και τέτοια είδη ψαριών δεν διατηρούνται σε ενυδρεία και είναι εντελώς απίθανο να βρεθούν σε καταστήματα διακίνησης υδρόβιων καλλωπιστικών ειδών.

Αυτό είναι ένα άλλο κομμάτι του Δημόσιου Ενυδρείου, που θα στεγάζει τις εγκαταστάσεις καραντίνας, με πέντε (5) πλαστικές δεξαμενές όγκου χιλίων λίτρων έκαστη (1.000 l).

Έχω σχεδιάσει αυτές τις δεξαμενές (αναφέρομαι στο σχήμα, στη διαστασιολόγισή τους και στη δομή του εσωτερικού φίλτρου που θα υποστηρίζει την κάθε μια από αυτές) με τέτοιο τρόπο που εγγυάται την άψογη λειτουργία και την εύκολη πρόσβαση.

Τα άγρια πιασμένα δείγματα θα παραμένουν σε αυτές τις δεξαμενές για κάποιο χρονικό διάστημα – ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις επί μέρους απαιτήσεις του εκάστοτε είδους – πριν εισαχθούν στα κυρίως ενυδρεία (ενυδρεία εκθέσεως).

Θα χρησιμοποιήσω – όσο είναι δυνατόν – φυσικής προελεύσεως τροφές για τη διατροφή των οργανισμών που θα διατηρούνται στην αιχμαλωσία.

Θα προσπαθήσω βέβαια να τους εισάγω στο σιτηρέσιο και συνθετικές τροφές, κατάλληλες για διατροφή θαλασσινών ειδών, που διατίθενται στο χώρο, αφού αυτές οι τροφές περιέχουν συγκεντρωμένα πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Θα πρέπει εξ’ άλλου να κάνω καλλιέργεια Artemia salina, ώστε να έχω τη δυνατότητα τροφοδοσίας των άγριων πιασμένων δειγμάτων με ζωντανή τροφή και θα προσπαθήσω να αναπαράγω στην αιχμαλωσία ιππόκαμπους (Hippocampus ramulosus και H. hippocampus), αφού φαίνεται πως τα ζώα αυτά είναι σε κατάσταση ημιεξαφάνισης από τα τοπικά νερά, όπως καταγράφεται τα τελευταία χρόνια από ντόπιους δύτες.

Εντός των εγκαταστάσεων του Μουσείου θα υπάρχει μία (1) αίθουσα προβολών, χώροι εκθεμάτων, φωτεινές οθόνες με φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες, οθόνες αφής (touch screens) ηλεκτρονικής μορφής πληροφοριών και χώρος ανάψυξης.

Ελπίζω πως αυτό το Μουσείο θα έχει εκπαιδευτική και ερευνητική κατεύθυνση, πέρα από την κλασσική τουριστική αξία που έχουν αυτοί οι χώροι. Υπάρχει επίσης ειδικά κατασκευασμένη ράμπα της εισόδου, που οδηγεί στον υπέργειο εκθεσιακό χώρο (χώρος εκθέσεως παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών και εργαλείων), για άτομα που παρουσιάζουν κινητικές δυσκολίες. [Σ.τ.Μ. Στο ίδιο το κτίριο εξ’ άλλου υπάρχουν και ειδικές εγκαταστάσεις υγιεινής για συνανθρώπους μας με ανάλογα προβλήματα και ιδιαιτερότητες]

Για όλα όσα ήδη έχουν κατασκευαστεί μέχρι τώρα, αλλά και για οτιδήποτε πρόκειται να γίνει στο μέλλον, θα συνεχίσω να σας κρατώ ενήμερους, σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέσα από τις σελίδες του MCH.

Συνεχίζεται στην επόμενη σελίδα

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον Ανδρέα Ηλιόπουλο, στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

Contact us

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.