HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Ένα κατάστημα κατοικιδίων ζώων στο σπίτι μου - II

Ένα άρθρο του Γιώργου Ι. Ρεκλού

Ας πάμε τώρα και στα χημικά. Χρησιμοποιώ χημικά αφ’ ενός για να είμαι σίγουρος πως έχω τις σωστές αξίες στο νερό και ότι αυτές παραμένουν σταθερές, αφ’ εταίρου δε, χρησιμοποιώ κάποια χημικά συμπληρώματα για τα εκάστοτε ψάρια (και υδρόβια φυτά) που διατηρώ.

Κάποιοι θα ισχυριστούν και πάλι ότι είμαι υπερβολικός.

Θα τους απαντήσω λοιπόν πως αυτό εξαρτάται άμεσα από το τι κάποιος θεωρεί ως υπερβολικό.

Για ‘μενα η διατήρηση ψαριών στην αιχμαλωσία έχει έναν απλό και βασικό κανόνα: «επιθυμώ να διατηρώ τα ψάρια μου ευτυχισμένα και υγιή».

Εάν δεν έχω τη δυνατότητα να τους παρέξω το καλύτερο δυνατό γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό, τότε δεν έχω και κανέναν απολύτως λόγο να μπω στη διαδικασία να ασχολούμαι με τη διατήρησή τους στην αιχμαλωσία αυτή καθ’ αυτή.

Κατανοώ πως ίσως αυτό πάει λίγο μακρύτερα από το απλό «hobby» και ίσως να τείνει περισσότερο προς το «πάθος». Όπως και να ‘χει όμως το πράγμα, κάθε ακουαρίστας μπορεί να διαβάσει αυτό το άρθρο και να αποφασίσει μόνος του ποιον δρόμο έχει τη θέληση να ακολουθήσει.

Εγώ μόνο ένα πράγμα έχω να πω επάνω σ’ αυτό το θέμα. Κανένα από τα υλικά που απεικονίζονται σε τούτες τις σελίδες δεν είναι άχρηστο, αφού όλα έχουν αποδείξει την αξία τους τη μια ή την άλλη στιγμή, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.   

 

Και πάμε αμέσως στον τομέα «μαζικής» αποθήκευσης χημικών. Μπορείτε να διαπιστώσετε και από μόνοι σας πως το όριο μπορεί να είναι μόνο ο ουρανός.

Χρησιμοποιώ τεχνητά κατασκευασμένο αλάτι για χρήση σε θαλασσινά ενυδρεία (κάτω δεξιά), μικρές ποσότητες θρυμματισμένου κοραλλιού (κάτω αριστερά) για χρήση μέσα στα φίλτρα και φυσικά τα συνηθισμένα που χρησιμοποιούνται σε μόνιμη βάση στις ρουτίνες και σε αρκετά μεγάλες ποσότητες.

Δίπλα ακριβώς από το θρυμματισμένο κοράλλι, βλέπετε τις πεντόκιλες σακούλες που περιέχουν διττανθρακικό νάτριο που αγοράζω βέβαια σε συσκευασίες των πενήντα κιλών (50 kg) και το μοιράζω εν συνεχεία σε πεντόκιλες σακούλες.

Στην επάνω αριστερή γωνία βλέπετε τις σακούλες που περιέχουν θειικό μαγνήσιο. Αυτό το αγοράζω σε συσκευασίες των δέκα κιλών (10 kg) και το χρησιμοποιώ σε κάθε μερική αλλαγή νερού.

Το χαρτοκιβώτιο που φαίνεται δίπλα περιέχει χλωριούχο κάλιο (κι αυτό το αγοράζω σε συσκευασίες των 50 kg).

Μπορεί κάποιοι από εσάς να εντυπωσιαστήκατε από τις ποσότητες, αλλά σας διαβεβαιώ πως δεν θα μου φτάσουν για περισσότερο από ένα χρόνο.

Οι μεγάλες και σταθερές μερικές αλλαγές νερού καταναλώνουν αρκετά χημικά.

Μπορείτε επίσης να δείτε τα «εργαζόμενα» δοχεία που χρησιμοποιώ για τα χημικά. Δίπλα από το χλωριούχο νάτριο, φαίνεται το μπουκάλι με μία από τις ουσίες διατήρησης του pH (buffer) που χρησιμοποιώ για να βαθμονομώ (ρυθμίζω) τα ηλεκτρονικά μου pHμετρα.

Μου κοστίζει με τη βία όσο το ένα εικοστό της τιμής που χρεώνεται στην αγορά και είναι πολύ σταθερό. Πληροφοριακά, χρησιμοποιώ ένα buffer pH 7,01 (στους 25° C) για την πρώτη ρύθμιση και ένα επιπλέον buffer pH 10,0 για τη δεύτερη.

Και αφού αναφέρθηκα σε αυτό το θέμα να σας δώσω και μια μικρή συμβουλή. Οι περισσότερες εταιρείες, όταν πουλάνε ένα όργανο παρακολούθησης του pH, στέλνουν μαζί τους βαθμονόμους για pH = 7,0 και pH = 4,0. Πάντα εσείς να τους ζητάτε και το βαθμονόμο για pH = 10,0. Ο λόγος είναι απλός.

Εάν χρησιμοποιήσετε μόνο τους βαθμονόμους για pH = 7,0 και pH = 4,0 θα είστε σίγουροι πως οι μετρήσεις που θα πάρετε μέσα σε αυτό το φάσμα θα είναι σαφώς ακριβείς, αλλά όταν διατηρείτε κιχλίδες των λιμνών της κατακρημνισιγενούς κοιλάδας της νοτιοανατολικής Αφρικής, θα πρέπει να βαθμονομήσετε το pHμετρό σας ανάμεσα στο φάσμα pH = 7,0 και pH = 10,0.

Οπότε σ’ αυτήν την περίπτωση – όπως αντιλαμβάνεστε – αυτό είναι υψίστης σημασίας!!

  

Κάποια άλλα πράγματα που επίσης χρησιμοποιώ – αλλά όχι με συγκεκριμένο χρονικό πρόγραμμα – είναι βιταμίνες, συμπληρώματα ιχνοστοιχείων και λιπάσματα για υδρόβια καλλωπιστικά φυτά.

Είναι γεγονός πως το νερό των δημοτικών δικτύων περιέχει μόνο λίγα ιχνοστοιχεία και δεν είναι βέβαια δυνατόν να μιμηθούμε την ποιότητα του νερού καμιάς απολύτως από τις λίμνες της Κατακρημνισιγενούς κοιλάδας με την απλή πρόσθεση λίγων ανθρακικών αλάτων στο νερό του ενυδρείου.

Η πρόσθεση χλωριούχου νατρίου, εξ’ άλλου, (συνηθισμένο λάθος που κάνουν πολλοί ακουαρίστες) δεν είναι διόλου σωστό αφού, ειδικά το νερό της λίμνης Malawi, περιέχει ελάχιστο νάτριο.

Σ’ αυτό το σημείο έχω να σας προτείνω να πάρετε κάποιο βιβλίο ή να ψάξετε μέσα στο διαδίκτυο και να βρείτε την ακριβή ανάλυση του νερού της εκάστοτε από αυτές τις λίμνες, ανάλογα με το ποια ακριβώς λίμνη σας ενδιαφέρει. 

Τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες είναι απαραίτητα για την ευζωία των ψαριών σας. Είναι υπεύθυνα για πάμπολλες λειτουργίες, όπως μεταξύ αυτών τα ζωντανά χρώματα των ψαριών, την αναπαραγωγή τους και την άμυνά τους στις προσβολές από παθογόνα. Καλύτερα λοιπόν να διαθέτετε λίγα χρήματα σε τέτοια υλικά παρά να σπαταλάτε περιουσίες σε φάρμακα και παρ’ όλα αυτά να χάνετε ψάρια.

Έχετε πάντα κατά νου πως ένα ψάρι σε άριστη κατάσταση δεν πρόκειται να προσβληθεί στις περισσότερες των περιπτώσεων. Τα παθογόνα άλλωστε υφίστανται πάντοτε στα ενυδρεία μας, αλλά προσβάλουν μόνο τα αδύναμα ψάρια.

Τα λιπάσματα είναι επίσης χρήσιμα για όσους διατηρούν φυτεμένα ενυδρεία. Τα φυτά χρειάζονται τρία πράγματα για να ευδοκιμήσουν: «φως – θρεπτικά συστατικά – πηγές οργανικού άνθρακα».

Όσο φως όμως και να έχετε πάνω από ένα ενυδρείο και όσο διοξείδιο του άνθρακα και αν εκχύετε σε αυτό, αλλά εάν έστω και ένα από όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά είναι απόν θα το καταλάβετε αμέσως από την εικόνα των φυτών.

Προσθέτοντας κάποιο λίπασμα (προτιμότερο είναι να μην περιέχει φωσφορικά και νιτρικά άλατα) θα δώσει στα φυτά σας την εικόνα που βλέπετε συνήθως στα ενυδρειακά βιβλία.

Continued in next page

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον Ανδρέα Ηλιόπουλο, στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

Contact us

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.