HOME

GEORGE RECLOS

FRANK PANIS

FRANCESCO ZEZZA

PATRICIA SPINELLI

ARTICLES

FISH INDEX

PROFESSIONALS

PHOTO GALLERY

LINKS

BOOK REVIEW

AWARDS

MARINE TANK

DISCOVER MEDITERRANEAN

SIDE EFFECTS

HOBBYIST'S GALLERY

MACRO & NATURE PHOTOGRAPHY

DISASTERS WITH DAVE

MCH-DUTCH

MCH PO POLSKU

ARTYKU£Y

ΑΡΧΙΚΗ

ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 

 

Μόνο ΕΣΥ μπορείς να σώσεις τα ψάρια σου - Μέρος 3
Τα Κείμενα & το Φωτογραφικό υλικό είναι του Γιώργου Ι. Ρεκλού

Όταν, επί τέλους, ξημέρωσε, η απάντηση ήταν εδώ. Όπως μπορείτε να δείτε, τα ψάρια δείχνουν μεν καλύτερα, αλλά το νερό είναι πάρα πολύ θολό, ασχέτως της παρουσίας τεράστιας ποσότητας ενεργοποιημένου άνθρακα στο σύστημα. Οπότε η βιβλιογραφία έδειχνε να δικαιώνεται, αλλά λόγω των ογκωδών μερικών αλλαγών νερού, οι αβαρίες στο ζωντανό πληθυσμό μου [ευτυχώς] ήταν οι ελάχιστες δυνατές. Το να κάνω ακόμη μία μερική αλλαγή νερού έδειχνε πως δεν θα είχε κανένα νόημα, αφού ο παράγοντας που είχε προκαλέσει το συμβάν είχε πλέον αποκαλυφθεί.

Αποφάσισα να αποφύγω τη χορήγηση Furamor, αλλά να χρησιμοποιήσω κάτι ηπιότερο. Όπως ήδη πιθανόν γνωρίζετε, διατηρώ μεγάλες ποσότητες διαφόρων χημικών και φαρμακευτικών ουσιών στο “petshop” του σπιτιού μου , ώστε να είμαι πανέτοιμος κάτι τέτοιες στιγμές. Επέλεξα λοιπόν το General Tonic της Tetra Medica, που στο παρελθόν είχα χρησιμοποιήσει επιτυχώς. Βέβαια με τα επάνω από χίλια (1.000) λίτρα όγκο νερού στα οποία όφειλα να χορηγήσω θεραπευτική δόση, δεν μετράει κανείς με χιλιοστόλιτρα αλλά με μπουκάλια. Ευτυχώς ένα μπουκάλι έφτανε και περίσσευε. Οι υπολογισμοί μου έδειξαν πως είχα υπερβεί κατά είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) την προτεινόμενη δοσολογία, πράγμα σύμφωνο με τις προσωπικές μου συνήθειες χορήγησης θεραπευτικών αγωγών. Τελικά και να ήθελα να κάνω μεγαλύτερη υπέρβαση στη δοσολογία, δεν γινόταν εκ των πραγμάτων. Φυσικά ο ενεργοποιημένος άνθρακας απομακρύνθηκε πριν τη χορήγηση της αγωγής. Σημείωσα ακόμη πως θα έπρεπε να επανεμπλουτίσω την παρακαταθήκη μου με το υλικό, το συντομότερο δυνατόν, πράγμα που θεωρώ ουσιωδέστατο για ‘μένα και τα ψάρια μου.

Δέκα (10) ώρες αργότερα, το νερό είχε αποκτήσει ένα φωτεινό πράσινο χρώμα (τουλάχιστον σ’ αυτό υπήρχε ένα οπτικό ενδιαφέρον) και τα ψάρια μου άρχισαν να δείχνουν σημάδια πραγματικής ανάνηψης. Ακόμη και οι βαριές αναπνοές τους είχαν αρχίσει να αποκαθίστανται κάπως. Φυσικά ακόμη ήμουν πολύ μακριά από την ιδανική κατάσταση, αλλά φαινόταν να βρίσκομαι σε καλό δρόμο. Δεν χρειάζεται να πω εδώ πως αυτές τις δύο μέρες δεν τάισα καθόλου τα ζώα. Θεώρησα πως προσθέτοντας θρεπτικές ουσίες στη στήλη του νερού θα προσέθετα παραμέτρους που ενδεχομένως να συνεκάλυπταν τα πραγματικά αίτια του προβλήματος. Άλλωστε δύο μέρες δίαιτας μόνο καλό θα έκαναν στους ευτραφείς φιλοξενουμένους μου.

Έτσι έδειχνε το ενυδρείο μετά τη χορήγηση της θεραπευτικής αγωγής. Τα ζώα έδειχναν αγχωμένα και αντιδρούσαν υπερβολικά σε κάθε ερέθισμα.

Να μία φωτο ενός αρσενικού Fossorochromis rostratus, ενός από τα πλέον σοβαρά προσβεβλημένα ζώα του ενυδρείου μου. Περιέργως τα υπόλοιπα άτομα του ιδίου είδους, που διατηρώ στο ίδιο σύστημα, αντέδρασαν καλύτερα από το συγκεκριμένο δείγμα. Ακόμη όμως και αυτό το ζώο έδειχνε πλέον κάτι από τα χρώματά του!

Η εικόνα του όλου συστήματος, με πρασινισμένο νερό, μία μέρα μετά τη χορήγηση της θεραπευτικής αγωγής. Μπορεί να μοιάζει λιγότερο γοητευτική σαν εικόνα, αλλά τα δείγματα βελτίωσης των ζώων μου, την καθιστά ως την ομορφότερη εικόνα του κόσμου για ‘μένα. Άλλωστε – όπως λέγεται – η ομορφιά βρίσκεται στα μάτια αυτού που βλέπει! Μπορεί τώρα να είμαι κατά τι πιο αισιόδοξος, αλλά ακόμη δεν έχω εφησυχάσει. Ένα πράγμα που με προβλημάτισε αληθινά ήταν το πώς μπορούσε να υπάρξει μέσα στο σύστημα τέτοια εξωφρενική αύξηση παθογόνων βακτηριδίων, σε διάστημα μόλις εικοσιτεσσάρων ωρών, ασχέτως της σχεδόν ολικής αλλαγής του νερού του ενυδρείου. Και παρ’ όλο που αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα ήταν γραφτό να επιλυθεί, παραμένει το θέμα του ότι κάτι έμαθα από το γεγονός αυτό.

Συνεχίζεται στην επόμενη σελίδα

Η επιμέλεια του Ελληνικού MCH γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον Ανδρέα Ηλιόπουλο, στον οποίο οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη της ελληνικής έκδοσης.

Back ] Up ] Next ]

Site Search 

Contact us

       

Malawi Cichlid Homepage © 1999-2006. All rights reserved.